مقالات و دانستنی ها

نکاتی در خصوص آزمایش سدیمان
Erythrocyte sedimentation rate
آزمایش ESR  یا همان سرعت رسوب گلبول های قرمز یک آزمایش بسیار متداول است ، ولی هیچ گاه این آزمایش یک آزمایش اختصاصی نبوده و به عبارت بهتر نه تنها نتایج طبیعی منتفی کننده حالت التهابی و عفونی نمی باشد بلکه از روی مقادیر بالای آن نیز نمی توان بیماری خاصی را شناسایی کرد . فی المثل در بیماری های بسیار گسترده ای میزان آزمایش سدیمانتاسیون  افزایش می یابد مانند سکته قلبی ، سل ،  بد خیمی ،آنمی مگالوبلاستیک ، سیروز کبدی و بسیاری از بیماری های دیگر ، که هیچ ارتباطی با یک دیگر ندارند . از سوی دیگر حالت فیزیولوژیک متعددی نیز بروی میزان بدست آمده از این آزمایش موثر است به طور مثال در بانوان باردار میزان سدیمانتاسیون ، بدون آنکه هیچ گونه ضایعه پاتولوژیکی در میان باشد افزایش قاطعی می یابد، بنابراین هیچ گاه از روی یک افزایش میزان سدیمانتاسیون ، پزشک قادر به تشخیص بیماری نخواهد بود ، مگر آنکه توام با علائم بالینی و آزمایشات پاراکلینیک دیگری باشد .
فاکتور های موثر بر آزمایش ESR  را می توان به دو دسته تقسیم کرد  :
1) فاکتور های پلاسمائی
2) فاکتور های اریتروسمی
فاکتو های پلاسمائی موثر بروی آزمایش ESR :  بالا بودن مقادیر پروتئین های زیر در پلاسما موجب بیشتر شدن سرعت سقوط یاخته های سرخ و در نتیجه افزایش نتایج آزمایش سدیمانتاسیون می گردد .
الف ) فیبرینوژن : بالا بودن میزان این پروتئین در پلاسما بیشترین اثر را در افزایش میزان نتیجه آزمایش ESR دارد .
ب ) به ترتیب افزایش گلبول هایγβ αنیز بروی افزایش سرعت یاخته های سرخ (هر چند نه به شدت فیبرینوژن ) موثر می باشند .هر چند هیچ ارتباط  مطلقی ما بین ESR و پروتئین های مختلف پلاسما به جز موارد بالا یافت نشده است ولی به نظر می رسد که میزان آلبومین و مقادیر ESR با هم نسبت عکس داشته باشند که پاره ای از محققان علت این یافته را کاهش نسبی گلبولین ها در واحد حجم ، بعلت افزایش آلبومین ذکر نموده اند .گلیکوپروتئین های غیر اختصاصی مانند CRP  نیز موجب تسهیل ایجاد شدن رولو و در نتیجه افزایش مقادیر سدیمانتاسیون می گردند . از چربی ها، لسیتین موجب کاهش و کلسترول باعث افزایش مقادیر ESR می گردند .
  دوازدهم آذر 1 ساعت 13:23 نظرات[0]
رتیکولوسیت ها
نحوه شمارش رتیکولوسیت ها
از آنجائیکه ریبوزوم ها دارای خاصیت رنگ پذیری با رنگ های ویژه ای همچون برلیانت کرزیل بلو (Briliant cresyl blue) و متیل بلوی جدید (New methyle blue) بوده و به شکل رسوبات دانه ای و یا رشته ای درون یاخته سرخ شکل می گیرند ، از رنگ های فوق جهت تعیین درصد ان ها استفاده می شود .چون ریبوزوم رتیکولوسیت ها تنها به صورت زنده و بدون مرگ و یا ثابت شدن سلول (فیکساسیون) با این رنگ ها ،رنگ پذیرفته و تشخیص داده می شود به انها رنگ های حیاتی گویند .تعداد ریبوزوم ها و در نتیجه شدت رنگ پذیری عمدتا در رتیکولوسیت های نارس تر شدت بیشتری داشته و هر چه سلول بالغتر شود از تعداد ریبوزوم ها و در نتیجه شدت رنگ پذیری ان کاسته می شود .قضاوت و تصمیم اینکه چه چیزی رتیکولوسیت است در زیر میکروسکوپ کمی مشکل است چرا که اغلب رتیکولوسیت های بالغ حاوی تعداد بسیار اندکی ریبوزوم های رشته ای و یا نقطه ای هستند .بنابر تجربه پاره ای از محققین رنگ متیلن بلوی جدید ارجح تر از بریلیانت کرزیل بلو بوده و ریبوزوم ها را با شدت و یکنواختی بیشتری رنگ می نماید .به نظر می رسد آزور B  خالص ، جانشین مناسبی برای متیلن بلو جدید باشد چرا که فاقد رسوب بوده ، غلظت رنگ مصرفی و مراحل رنگ پذیری هر دو رنگ یکسان است .2 الی 3 قطره رنگ متیلن بلو را با پیپت پاستور داخل لوله شیشه ای یا پلاستیکی ریخته و 2 تا 4 برابر حجم رنگ به ان خون حاوی ضد انعقاد اضافه و سپس انها را مخلوط کرده و لوله را در دمای 37 درجه به مدت 15 الی 20 دقیقه نگهداری کنید .با تکان دادن ارام لوله گلبول های قرمز را مجددا به حالت سوسپانسیون در اورده و با روش متداول گسترش هایی روی لام تهیه کنید و بعد از خشک شدن ، بدون ثابت کردن و رنگ امیزی دیگری زیر میکروسکوپ ببینید .
  چهارم آذر 1 ساعت 21:40 نظرات[0]
بیوتکنولوژی چیست؟
کاربرد بیوتکنولوژی در پزشکی چیست؟
بیوتکنولوژی تکنولوژی است که از سیستم‌های بیولوژیکی، موجودات زنده یا بخشهایی از آن برای تولید یا ایجاد محصولات مختلف استفاده می‌کند. نانهای نوشیدنی نمونه‌ای از فرآیندهای موجود در مفهوم بیوتکنولوژی است(استفاده از مخمر = موجود زنده).

برای تولید محصول مورد نظر. چنین فرآیندهای سنتی معمولا از موجودات زنده در فرم طبیعی خود استفاده می‌کنند (یا بیشتر به وسیله پرورش آنها توسعه می‌یابند)، در حالی که شکل مدرن بیوتکنولوژی به طور کلی شامل تغییرات پیشرفته‌تر در سیستم بیولوژیکی یا ارگانیسم می‌شود.

با توسعه مهندسی ژنتیک در دهه ۱۹۷۰، تحقیقات در زمینه بیوتکنولوژی (و سایر زمینه های مرتبط مانند پزشکی، زیست شناسی و غیره) به سرعت به دلیل امکان تغییر در مواد ژنتیکی موجودات زنده (DNA) به سرعت توسعه یافت.

امروزه بیوتکنولوژی بسیاری از رشته‌های مختلف را پوشش می‌دهد (به عنوان مثال ژنتیک، بیوشیمی، زیست شناسی مولکولی و غیره).

  چهارم اردیبهشت 1 ساعت 23:57 نظرات[0]
آب مقطر آزمایشگاهی
آب خالص یا آب مقطر آزمایشگاهی

آب خالص یا آب مقطر در آزمایشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر آب مصرفی آلوده یا ناخالص باشد، محلول های ساخته شده با این آب اشکال داشته و تستها دچار تداخل و اشکال می گردند. درجه خلوص آب مصرفی بستگی به نوع استفاده از آن دارد. مثلا برای تهیه اکثر محلول ها و معرف ها در آزمایشگاه احتیاج به آب خالص داریم. برای شستشوی وسایل هم احتیاج به آب خالص داریم. تمام روش های تخليص آب هزینه زیادی دارند. با کمال تعجب مشاهده می شود که آب خالص یکی از گران ترین اجزاء در تهیه محلول ها و معرف ها خواهد بود، برای انتخاب، خرید و راه اندازی سیستم تخليص آب باید به خلوص مورد نظر توجه کرده و بر اساس آن نسبت به تهیه سیستم مناسب تخليص آب اقدام کرد. سیستم تخليص آب و دستگاه های مورد نیاز در هر آزمایشگاه بستگی به مقدار املاح و ناخالصی ها در آب آن شهر دارد. چون مقدار مواد آلی و غیر آلى و املاح در آب مناطق مختلف، فرق می کند، باید مقدار ناخالصی ها و املاح آب هر شهر حدودا تعیین شود، هرچه مقدار مواد آلی و املاح موجود در آب شهر بیشتر باشد، سیستم تخليص آب پیچیده تر و با امکانات بیشتری مورد نیاز است، مثلا تخليص آب در شهر اصفهان نسبت به شهر تهران پیچیده تر و پرهزینه تر است. برای سالهای متمادی، تقطیر (آب مقطر) به عنوان آب خالص مطرح می شد. ولی امروزه آب مقطر یک بار تقطير، به عنوان آب خالص مورد قبول نیست. امروزه اصطلاح آب مقطر یا آب دیونیزه کاربردی ندارد چون تنها نشان دهنده روش تولید آب است. آب خالص آزمایشگاه به عنوان reagent grade water مطرح می شود. آب خالص دارای تقسیم بندی ها و طبقه بندی های زیادی است. بر اساس نظریه انجمن پاتولوژیستهای آمریکا [college of Amerian pathologists or CAP]، آب مصرفی آزمایشگاهی بر اساس خلوص به 3 درجه (Grade) تقسیم می شود : I و II و III .

  سوم اردیبهشت 1 ساعت 01:22 نظرات[0]
اصول کلی کار با دستگاه اتوکلاو
اصول کلی کار با دستگاه اتوکلاو
 مواد و وسایل را با فاصله در دستگاه اتوکلاو بچینید تا حرارات آزادانه در میانشان حرکت کند. هرگز این دستگاه را زیاد پر نکنید.کافی بودن مقدار آب در دستگاه موضوع بسیار مهمی است ( این دستگاه تا لبه ی حامل با آب مقطر پر شود.)
از بسته بودن درب اتوکلاو و سفت بودن پیچ ها اطمینان حاصل کنید. از سالم بودن واشر لاستیکی درب مطمئن شوید.
دریچه خروجی هوا در ابتدا باید باز باشد و پس از خروج جریان منظمی از بخار دریچه را بسته تا به دمای مورد نظر برسد.سپس آن دما را حفظ کرده و زمان را ثبت کنید.
در پایان کار حتماً تمامی نظارت های لازم را انجام دهید و دستگاه اتوکلاو را به حال خود رها نکنید
پس از پایان زمان مورد نظر ، وقتی دما به زیر°C 100 رسید ، دریچه ایمنی به آرامی باز شود . دریچه خروج هوا نباید برای مدت زیادی بسته باقی بماند.
بعد از پایان، پیچ های درب را فقط در صورتی که صدای سوت قطع شده باشد به آرامی باز کنید.نباید قبل از خشک شدن مواد آنها را از دستگاه خارج کنید.
چسب دستگاه اتوکلاو (OK) که به وسایل چسبانده شده باید به رنگ سیاه ( قهوه ای پررنگ ) درآمده باشد .کاغذ مخصوص بستن درب ظروف در صورت وجود حرارت مناسب ، قهوه ای رنگ ( بین زرد و سیاه رنگ ) می شود.

  سوم اردیبهشت 1 ساعت 01:16 نظرات[0]
فوايد اعجاب انگيز چاي سبز و تاثيرات آن بر سلامت آدمي
فوايد اعجاب انگيز چاي سبز و تاثيرات آن بر سلامت آدمي
خبرگزاري ايسنا : درباره فوايد اعجاب انگيز چاي سبز و تاثيرات آن بر سلامت
آدمي زياد شنيده ايد اما جديدترين خبر در اين زمينه، تاثير چاي سبز در
پيشگيري از بيماري هاي چشمي است. پژوهش هاي محققان چيني نشان داده كه چاي
سبز به دليل داشتن مواد معدني خاص، از بروز بيماري آب سياه جلوگيري مي‌كند.

  دوازدهم فروردین 1 ساعت 23:12 نظرات[0]



location
رشت چهار راه میکائیل خیابان امام خیابان حسام پلاک 94
mail
info@razineekazma.ir